I dag kan du handla det mesta i en stormarknad, eller till och med i en kvartersbutik. men en bra bit in på 1900-talet fick man gå till en massa olika försäljare för att köpa allt som man idag handlar på ett ställe. Här ser du några olika typer av handlare och tjänster som man idag kan hitta i många moderna butiker.
Metersystemet är det mest använda systemet i världen idag för att mäta och väga. Sverige införde metersystemet under en 10 års period från 1878–1888. Men redan 1875 hade Sverige/Norge (Var under unionstiden) skrivit på meterkonventionen.
Man införde metersystemet i Sverige för att få ordning och ett enhetligt måttsystem över hela landet. Innan man började använda sig av metersystemet i Sverige så använde man sig att måttsystem som aln, tum och fot för att mäta samt mark, pund, kanna och tunna för vikt. Men även om det fanns en standardiserat system för måtten så fanns det enda regionala avvikelser i måtten.
Ett exempel på detta är den svenska milen. En svensk mil var 10,688 meter, men sen fanns det den småländska milen som var 7,500m, den västgöra milen som var 13,000m samt den finska milen som var enbart 6,000m. Ett annat exempel där det kan bli fel med måtten är när man byggde järnvägen mellan Köping och Riddarhyttan. Man råkade förväxla svensk fot med engelsk fot vilket ledde till att järnvägen fick en unik spårbredd på 1093mm, enda järnvägen i världen som har det måtten.
Metersystemet infördes i Frankrike som första land. Där infördes systemet efter den franska revolutionen (1789) efter en ny lag 1795. Efter Napoleons trontillträde och hans efterföljande erövringståg genom Europa spred metersystemet till nya länder.
Först 1875 så höll man i ett möte för att bestämma sig en gång för alla hur metersystemet ska vara samt flera länder som skrev på ett avtal att börja använda metersystemet.
Idag använder sig alla länder i världen av metersystemet utom tre länder, USA, Liberia och Myanmar använder sig ej av metersystemet.