Skottbergska gården

Gården är en av Sveriges bäst bevarade köpmannagårdar med anor från 1700-talet. Till gården hör även en handelsbod som var i drift till 1940-talet vars inventarier har fått stå kvar. 

 

Köpmannagård och handelsbod 

Skottsbergska gården (Drottninggatan 91) är ett av vårt lands verkligt stora monument. Detta är inget slott eller herresäte utan ett borgarhus vilka vi i Sverige har få kvar i sitt ursprungliga skick. Gården är en av Sveriges bäst bevarade köpmannagårdar med anor från 1700-talet. Till gården hör även en handelsbod som var i drift till 1940-talet vars inventarier har fått stå kvar. Skottsbergska gården är ett enastående minnesmärke över svensk borgerlig byggnadskonst och bostadskultur.

Skottbergska gården

Skottsbergska gården är ett av vårt lands verkligt stora monument. Slott och herresäten finns det gott om men borgarhus, som bevarats i sitt ursprungliga skick på samma sätt som här är otroligt sällsynta, inte blott i Sverige utan även ute i Europa. Utan att ta i är gården en av Sveriges bäst bevarade köpmansgård från äldre tid. Som borgerlig bostad är gården dessutom ett högtstående prov på 1700-talets heminredning.

Dess företräden har motiverat att Skottsbergska gården fått en tryggad framtid som kulturminnesmärke och som sådant kommer den att för framtiden vara monument över våra gamla städers handelsliv. Som gården nu ter sig efter en grundlig restaurering under åren 1955–1959 är den ett nära nog enastående minnesmärke över svensk borgerlig byggnadskonst och bostadskultur från 1700-talet.

Sitt namn har gården fått efter handelsmannen Adolf Johan Skottsberg som ägde den 1831–1856. Skottsberg förvärvade gården efter handelsmannen och brukspatronen Olof Olsson d y, vars fader Olof Olsson d ä 1766 (efter den stora branden 1763) uppförde såväl boningshuset som alla gårdsbyggnaderna. Denne Olof Olsson d ä var en god representant för 1700-tulets driftiga handelsmän och grundade bland andra Olofströms bruk.

Adolf Johan Skottsberg, som börjat sin bana som bodbetjänt hos Olof Olsson d y, drev sin handelsrörelse fram till år 1856 då han vid 64 års ålder drog sig tillbaka till förmån för sin svärson Pehr August Ljunggren vilken också börjat som biträde i samma bod. Pehr gifte sig med Adolfs dotter, Hanna och tog sedermera över driften av gården. Fröken Hanna, som överlevde sin man, var gårdens sista enskilda ägare och den som såg till att gården bevarades för eftervärlden.

Handelsboden

Handelsboden med ingång från Drottninggatan har idag samma utseende som när Skottsbergska gården uppfördes. Diskar, hyllor och övrig inredning har fått stå kvar genom seklen. Endast nya lager färg på väggarna har förändrat interiören. Boddraken i taket och det gamla skyltfönstret hittades på gårdens vind och sattes tillbaka i befintliga hål under restaureringen på 1950-talet. På A.J. Skottsbergs tid arbetade i boden en tioårig Lars Olsson Smith. Han kom att verka som bodbetjänt under ett par år där han servade kunder med varor innan han långt senare startade sitt imperium (Absolut vodka) och sedermera skämtsamt kom att kallas Brännvinskungen. Efter P.A. Ljunggrens död hyrdes handelsbutiken ut och dess siste innehavare, Wiktor Mattson, drev affären under trettiofem år fram till 1945.