[4] Tillverkning av Punsch

När man började dricka punsch i Sverige på 1700-talet så blandades den direkt i hemmen, krogar och större gods. I bakvattnet av industriella revolutionen fick man på 1850-talet möjlighet att börja tillverka punsch på ett industriellt sätt.

Detta kokkärl användes vid redning av punsch, i kärlet löper spiraler som ångan färdas genom och värmer upp samt sjuder punschen i rätt temperatur. För att få värme till kärlet började man varje morgon genom att lägga ved i ångpannan som ni ser inne i rummet till höger. När trycket ökade skickades ångan till tryckpannan och vidare ut i rör till de olika stationerna i fabriken.

Just detta kärl tar ca 300 liter.

Recept på 300 liter punsch i J. N von Bergen & son fabrik kunde se ut så här:

46 liter brännvin, 96 % alkohol

55 liter arrak, 60 % alkohol

4 liter vin Rhenvin

157 liter vatten och

78 kg socker och färgämne

Man blandade ner ingredienserna var för sig medan man rörde runt i kärlet.

Äggskalen på golvet användes i slutet av kokningen. Man knäckte i äggvitan och vispade varpå den sjönk till botten. När äggvitan koagulerade tog den eventuell smuts, insekter och andra partiklar med sig upp till ytan där det kunde fiskas upp med hov. Äggulorna som blev över såldes till målare och bagare i stan.

När punschen var klar och godkänd av bryggmästaren fördes den över till fat för lagring.